9. září 2020

Čtení a řečová výchova

 Čtení a řečová výchova


Pro čtení využívám jednoduché obrázky s popisy s tiskacími velkými písmeny.* Já ukáži na obrázek prstem, vyslovím název a syn dělá totéž. Ukáže a pojmenuje. 

Pro zlepšení řeči předčítám jednoduché rytmické básničky, které se synem vytleskáme. Pokud mu to nejde, tleskám jeho ručkami. Nebo lze využít dvě vařečky, lžičky, cokoli Vás napadne. Zpívám písničky typu skákal pes a syn se opakováním učí. Vždy po jedné sloce. Dřív jsme začínali po slovech, později si syn zapamatoval stále větší část.


Procvičujeme pojmy nahoře, dole, před, za, na, ve.


Učení písmen velkých tiskacích. Zhruba v tomto pořadí A I M E O U, V L, T Y S, J P N Š, D Z K, B C R Č H OU, F G Ř CH (více se písmenkům věnujeme v psaní).


Čteme leporela a využíváme metody globálního čtení.


Řečová výchova


Čteme pomocí fotografií. Ukazujeme členy rodiny, které mají pod svojí fotkou jméno, stačí křestní a opět předčítáme, syn opakuje. Učí se pozdravit Dobré ráno, Dobrý večer, Dobrý den, Ahoj při příchodu a odchodu. Používat i slovo prosím (tady se mi osvědčilo naučit syna spíš ukázat rukama prosím) a děkuji (to se naučil dobře a hlásí díky)


Naznačuji mu foukání ústy, napodobujeme grimasy. K tomu je dobré zrcadlo, kde se syn vidí a povzbuzuje ho, že se mu daří udělat stejný ksichtík jako mě :-) 

Procvičujeme nádech a výdech.


V rámci porozumění se syn učí vybrat a podat dle pokynů předmět. Výběr má ze dvou, později ze tří i více předmětů.


Chápat smysl pokynu ano - ne, chci - nechci.


Reagovat na jednoduché pokyny stůj, pojď, sedni si…


  • Obrázky lze vytvořit ve wordu: Vložit obrázek, napsat popisek a vytisknout. Pokud nemáte tiskárnu, stačí papír, vystřihnout obrázky z časopisů a nalepit. Pak černým fixem napsat popisek. 
  • Jako dobrý nápad se mi osvědčilo klasické papírové pexeso z papírnictví. Stačí vystřihnout, nalepit popisek a je to :) Pěkný výběr na netu je např. Papírnictví Pavlík

honzikuvpas.blogspot.com

Žádné komentáře: